A napelem kiutat jelenthet az éttermek számára a kiszámítható rezsicsökkentésre és a hosszútávú túlélésre.
Az elmúlt években minden étteremtulajdonos megtapasztalta, hogy az áramszámlák úgy szöknek egyre magasabbra, mint egy lufi a nyári kánikulában.
Az energiaárak folyamatos emelkedése, az infláció okozta nyomás, a beszerzési árak drágulása és a munkaerő fluktuációja mind-mind olyan tényezők, amelyek rákényszerítenek bennünket arra, hogy átgondoljuk, hogyan bánunk az energiaforrásainkkal.
Jobban mondva, hogy hogyan ügyeskedjünk, hogy a vállalkozásunk hosszútávon prosperáljon és ne csak „5 perc hírnév” jusson számunkra.
Miért létfontosságú a napelem az éttermek számára a rezsicsökkentés szempontjából?
Kezdjük a legfontosabbal!
A magas áramszámlák olyan gyorsan emelkednek, hogy már a bort is borzolják.
Ebben az évben (2023) például a budapesti belvárosi éttermeknek a 2019-es évhez képest 20%-kal magasabb a villanyszámlája. A magas energiaár pedig olaj a tűzre: tovább hevíti az inflációt.
Ezzel sokan komoly adósságokat halmoztak fel, a nyereség megtizedelődött, és sajnos sokan a bezárások mellett döntöttek.
Az árak növekedése pedig olyan, mint egy megállíthatatlan lavina, ami veszélyezteti az éttermek hosszútávú megélhetését.
A napelem használata ezért már elkezdett népszerűvé válni az éttermek körében is. A magas energiaköltség ugyanis egy rekesz megélhetési és fenntartási problémát hozott magával.
A napelem segít lefaragni az egyéb költségeket is
Képzeld csak el, hogy a konyhádon minden tűzhelyen rotyognak a fazekak, a sütők csúcsra vannak járatva.
A kirakatodban színes izzók csalogatják az embereket éjjel-nappal.
A pincérek szája fülig ér, amikor kiszolgálják a vendégeket és a szakácsaid nem állások után kutatnak a cigiszünetben, hanem új recepteket és beszállítókat keresnek.

Mert jól megfizeted őket, szeretik a munkájukat, veled együtt építik a gasztro birodalmad!
Az asztalaid folyton foglaltak és a vendégek nem az árakon sopánkodnak, hanem azon, hogy nem fér már beléjük több finomság az étlapodról.
A napelem segítségével mindez valóság lehet számodra is, ha időben lépsz.
Napelem nélkül nehéz lesz talpon maradni
Egy étterem egyszerűen nincs meg energia nélkül.
A konyhákon megállás nélkül izzik a tűzhely és a sütő, a hűtőknek egy pillanatra sem szabad megállniuk.
A lámpák nemcsak kellemes atmoszférát teremtenek, hanem alapfeltételei a munkának. Télen a fűtés, nyáron pedig a nonstop klímázás teszi élvezetessé a gasztronómiai élményeket.
Az energiaárak emelkedése mellett az éttermeknek ráadásul óriási kihívást jelentenek a beszerzési árak növekedése is.
Az étlapok már nem az ízlelőbimbókat borzolják, hanem az idegeket. Az alapanyagárak drámai növekedése miatt mindenki árat emel, ha nem akarja végleg kitenni a zárva táblát az ajtajára.
És akkor még nem beszéltünk a munkabérekről sem.
Ha pedig a bevétel nélküli időszakokat is nézzük, amikor ugyanúgy ki kell fizetni a költségek jelentős részét, komoly krízishelyzet is kialakulhat. Újra.
Sok étteremtulajdonossal beszéltünk, akik nem akarják, hogy a jó munkaerő tovább álljon.
Keresik a megoldásokat, amelyekkel fenntarthatják a megfelelő színvonalat és megtarthatják a munkatársaikkal együtt a vendégkörüket is.
Ezért a napelem sokaknál az elsők között szerepel a fenntartható üzemeltetés listáján.
5 ok, hogy a napelem legyen az éttermed biztonsági őre
Megtakarítás
A napelemes rendszer hosszú távon hatalmas megtakarítást eredményezhet az áramszámládon. Egy étterem például a napból nyert energiával akár 50%-kal is csökkentheti az éves áramköltségét.
Függetlenség
A napelemek lehetővé teszik, hogy saját energiaforrásod legyen, így kevésbé vagy kiszolgáltatva az energiaárak ingadozásának és az ellátás megszakadásának.
Környezettudatosság
Az energiatermelésben való részvétel nemcsak a költségek csökkentését segíti, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is.
Versenyképesség
Az innováció mindig vonzza a vendégeket. Ha tudják, hogy környezettudatosan működteted a vállalkozásodat és saját napelemes rendszered van, hirtelen menő leszel és vonzóvá válik az éttermed.
Jövőbiztosítás
A hosszútávú költségcsökkentés a stabil jövőd alapja lehet. A megtakarított pénz újabb beruházásokra, fejlesztésekre, vagy akár a bérek jobb stabilizálására használható.
A napelemes rendszer telepítése merész, ám hosszútávon megtérülő lépés egy étterem számára, ahol a túlélés sarkalatos pontja a rezsicsökkentés. A napelem segítségével nemcsak pénzt spórolhatsz meg, hanem magabiztosan nézhetsz szembe a jövő energiakihívásaival.